top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıpmtalerasmus

Sanal gerçeklik gözlüğü nasıl çalışır ?

Güncelleme tarihi: 24 Mar 2022

İnsan zihni, dış dünyayı algılarken temel duyu organlarından çok daha fazlasına ihtiyaç duymaktadır. Işık, hareket, doku gibi verilerin yanı sıra denge gibi unsurlar da önemli veriler oluşturur.


Bilinçli ya da bilinçsiz olarak beyne iletilen bu verilerin bir araya gelmesi gerçeklik algısının oluşmasını sağlamaktadır. O halde yapay biçimde yaratılan iletilerle beyinde gerçeklik algısı yaratmak mümkündür. Kullanıcının bir cihaz yardımıyla sanal ortama dahil edilmesi sanal gerçeklik algısını oluşturmayı sağlar. Bu cihaz, VR gözlük olarak adlandırılır.




Sanal gerçeklik gözlüğü, giyilebilir teknoloji olarak tanımlanmaktadır. Bu gözlükler pek çok alanda ve eğlence sektöründe kullanılabilmektedir. Uygulama için gerekli bileşenler şunlardır:


  • Bilgisayar, konsol, akıllı telefon vb. cihazlar

  • Ekranı muhafaza edebilecek bir kulaklık seti

  • Cihazın kontrol mekanizmasına hizmet eden ve kullanıcı hareketlerini takip edebilen bir ekipman

  • Koku alma, dokunma gibi duyulara hitap eden sanal gerçeklik cihazları için gerekli donanımlar

İngilizce’de Head Mounted Display öbeğinin kısaltması olan HMD, genel olarak sanal gerçeklik cihazlarını tanımlamaktadır. Doğrudan çevirisi kafaya monte edilen ekran anlamına gelen HMD cihazlar, iki boyutlu ekrana bağlı kalmayan ve sınırsız üç boyutlu görüntü elde etmeye yarayan bir donanıma sahiptir. Bu sayede, kullanıcının kafa hareketlerine göre görüntüler sunabilirler.


Sanal gerçeklik cihazları, ekran ya da ekranlarla gönderilen yayınları kullanıcının göz hareketleriyle uyumlu biçimde yaratabilmektedir. Bunu da göz ve cihaz arasına yerleştirilen lensler sayesinde gerçekleştirir. Gözün odaklandığı alanlarda stereoskopik görüntüler yaratarak derinlik algısı vermektedir.


Ancak insan beyni, gerçeklik algısı konusunda detaylıdır. Pek çok verinin kusursuz bir uyumla ve doğru zamanda aktarılması gerekmektedir. Bu sebeple VR gözlükler, saniyede en az 60 karelik görüntülerle çalışmaktadır.




4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page